W sali konferencyjnej Powiatowej Biblioteki Pedagogicznej 22 marca br. odbyła się promocja albumu „Regionalne Specjały Powiatu Skarżyskiego”. Zaprezentowane zostało 10 Kół Gospodyń Wiejskich oraz Zespołów Pieśni i Tańca oraz 30 potraw regionalnych z przepisami.
- To dzięki takim ludziom, nasze dzieci ,wnuki i prawnuki mogą wychowywać się w duchu tej kultury, utożsamiając się z nią, a przez to z naszą Małą Ojczyzną. Niech ta publikacja będzie kolejnym narzędziem w krzewieniu młodym pokoleniom lokalnych tradycji - podkreślał Jerzy Żmijewski, starosta skarżyski.
Album został przygotowany przez Wydział Promocji, Kultury, Sportu i Turystki Starostwa Powiatowego w Skarżysku - Kamiennej. Każde z Kół zaprezentowało w albumie po trzy regionalne potrawy z przepisami.
Z Gminy Łączna swoje popisy kulinarne zaprezentowały:
Koło Gospodyń Wiejskich "Łącznianie"
- Kotlety jaglane
- Zacierka
- Pijana kurka
Koło Gospodyń Wiejskich w Osełkowie
- Ziemniaczana fantazja Tereni
- Osełkowe gołąbki
- Ciastko "Shrek"
Koło Gospodyń Wiejskich "Aktywne Kobiety"
- Warkocze z polędwiczek
- Zagórzański mech
- Ananas w galarecie
Koło Gospodyń Wiejskich "Zagórzanki"
- Królik w potrzasku
- Porcelanowy sernik
- Groch z kapustą
Zdjęcia Zbyszek Biber dzięki uprzejmości „skarzysko24.pl”.
https://laczna.pl/403-regionalne-specjaly-powiatu-skarzyskiego#sigProId9e8983510a